Turen startede ved Enghave Plads Metro station på en underskøn solrig forårsdag med nyudsprungne træer og blomstrende buske i Enghaveparken.
Lidt over klokken 10 var alle 22 deltager samlet, efter at nogle, i begejstring over Metroens lyksalighed, havde taget en ekstra tur.
Humøret var som altid helt i top, da vi i samlet flok begav os til foredraget i Vesterbros bibliotek og kulturhus.
Da vi kommer ind i salen, hvor foredraget skal holdes, møder vi Trude Mardal (foredragsholderen), som forsøger at få klarhed over, hvor projektoren, som hører til salen, er henne. Da vi får at vide, at en børnehavelærer har taget projektoren, og at vi først kan få den om et kvarter, redder Olsen situationen ved at fortælle om sin opvækst på Vesterbro – tak Olsen. Jeg vedlægger lige et link til en video, som viser en rundvisning, som Olsen lavede for Skovvangskolen lærere. Videoen er et fantastisk tidsbillede af Vesterbro i 40’erne og 50’erne, samtidig får du et godt indblik i Vesterbros historie for 100 til150 siden: https://www.youtube.com/watch?v=lPuO5MdYemI
Trude arbejdede som studerende og senere som arkitekt i tegnestuen Entasis. I 2007 afholdt Carlsberg en åben international konkurrence om en Masterplan for området omkring det tidligere Carlsberg bryggeri. En Masterplan er en vision for den ønskede udvikling af en bydel, som stræber efter at sikre, at efterfølgende lokalplaner bidrager til en sammenhængende udvikling af byen.
Mod alle odds vinder den lille tegnestue konkurrencen blandt 231 forslag fra hele verdenen, og i de efterfølgende år var Carlbergbyen en større eller mindre del af tegnestuens beskæftigelse.
Trude startede med at fortælle, om et citat hun tit har in-mente når hun arbejder med byplanlægning. ”En god by er by, hvor den lille dreng på vej til skole, lærer noget om hvad han vil blive når han bliver stor”. Det minder hende om den variation og kompleksitet der skal indbygges i byen, og hvordan byen i sig selv er en del af vores opdragelse, barn som voksen. Det er her vi møder en mangfoldighed, det der er forskelligt fra os selv, og øger vores tolerance.
Den oprindelige vision for Carlbergbyen var at skabe en by, hvor bygningsarven fra bryggeriet smeltede sammen med nyopførtebygningen, så byen skabte rammerne for et socialt og mangfoldigt mødested for mennesker. Derfor planlagde tegnestuen mange åbne pladser. Pladser, gader og gyder med forretninger, restauranter og caféer, alt sammen for at skabe et pulserende socialt liv i byen.
Karsten og flere tilhørere påpegede problemet med Bohrs Tårn, som er utroligt dominerende i bybilledet. Vi var alle enige om, at her var ”kæden hoppet af”, hensynet til profit synes at have været vægtet højere end hensynet til et æstetisk bybillede.
Inden jeg fortæller om rundvisningen så se lige disse links:https://www.carlsbergbyen.dk/om-carlsberg-byen/omraadet/masterplanen-for-cby , https://www.carlsbergbyen.dk
Turen i byen startede ved Krøyers hus tegnet af Entasis. Bygningen er meget smuk, med en enestående facade med Thorvald Bindesbøll Humleblomst i glaseret tegl indsat flere steder i facade
Arkitekterne har for at sparre plads og penge valgt kun at lave kunén opgang til de mange lejligheder.
Fra gadeplan går man op ad opgangen til første sals niveau, her er der adgang til alle lejligheders hoveddøre via gårdrummet i bygningens indre - man går altså ind til lejlighederne fra 1. sal.
Da vi forlader Krøyers Hus, kommer vi ud til et bredt beplantet randområde, hvor frugttræerne blomster i fuldt flor. Trude nævnte, at de dyrebare kvadratmeter til de mange beplantede randområdermåtte arkitekterne kæmpe for. Men på sådan en solrig forårsdag, retfærdiggør billedet sig selv.
Turen gik videre til Bryggerens Plads, som er omkranset af gamle og nye bygninger. Pladsen er et af bykvarterets mest centrale pladser med café, hotel og butikker ud til den brostensbelagte plads med smukke dynamiske former, brosten og et skulpturelt springvand.
Vi krydsede Franciska Clausens Plads som ligger mellem Maskincentralen og Kedelhallen. Bygningerne danner i dag rammerne for mange kulturaktiviteter, musik, teater og dans.
Vi gik videre og passerede Elefant Porten, som i dag er indgang til et stort kontorkompleks, som huser mange kendte virksomheder.
Efter ca. 1 time og 20 minutters spændende rundvisning samles vi J. C. Jacobsens have. Haven består af mange sjældne træer og planter, som J. C. Jacobsen bragte med sig hjem fra hans mange rejser. Vi dvæler over forskerhusets (indviet 2016) særegne smukke facade, og bygningsværket fra 1969 ”De hængende haver”.
Turen er slut og Trude guider os op til Bjælkehuset i udkanten af Søndermarken, hvor vi mættede af Trudes fantastiske foredrag og rundvisning, nu sætter os til rette i den skønne have for at spise frokost.
Stor tak til alle for en dejlig dag med højt humør og skønt vejr.
Kærlig hilsen Viveca og Per
Billeder Kirsten og Helge
Comments